Η Adobe σε συνεργασία με Apple, Google, Facebook, Microsoft και Mozilla θα καταργήσουν το flash μέχρι το 2020

Η Adobe καταργεί το Flash μέχρι το 2020.

Το Flash θα είναι επίσημα νεκρό σε τρία χρόνια. H τεχνολογία του διαδυκτίου το ξεπέρασε.Καιρός να αλλάξουμε εποχή.Η Adobe ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει την ενημέρωση και τη διανομή του Flash Player στα τέλη του 2020, ενθαρρύνοντας τους δημιουργούς περιεχομένου να μεταφέρουν το υπάρχον περιεχόμενο Flash σε ανοιχτές μορφές. Επιπλέον, η Apple , το Facebook , το Google , η Microsoft και η Mozilla ανακοίνωσαν επίσης τα δικά τους σχέδια για να βοηθήσουν το Adobe να εξαλείψει το Flash.

Το Flash είναι μια πλατφόρμα λογισμικού πολυμέσων που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων, εφαρμογών ιστού, εφαρμογών για επιτραπέζιους υπολογιστές, εφαρμογών για κινητά και παιχνιδιών για κινητά, καθώς και ροής ήχου και βίντεο. Εμφανίζει κείμενο, διανυσματικά γραφικά και ράστερ γραφικά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή εισόδου του ποντικιού, του πληκτρολογίου, του μικροφώνου και της κάμερας.

Η ιστορία του Flash έχει μία μακρόχρονη πορεία, και αναμφίβολα ξεκινάει τον Νοέμβριο του 1996, όταν η Macromedia απέκτησε μια μικρή εταιρεία που ονομαζόταν τότε FutureSplash. Η Macromedia αναδημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το FutureSplash Animator ως Macromedia Flash 1.0, το οποίο απαρτίζεται από έναν επεξεργαστή γραφικών και animation που ονομάζεται Macromedia Flash και ένας Player γνωστός ως Macromedia Flash Player. Η Adobe το Δεκέμβριο του 2005 εξαγόρασε τη Macromedia και αποφάσισε να αλλάξει όνομα, αντικαθιστώντας το πρόθεμα Macromedia με το Adobe.

Γιατί λοιπόν τώρα η Adobe τελικά αποφασίζει να σκοτώσει το Flash; Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα “ανοικτά πρότυπα όπως HTML5, WebGL και WebAssembly” έχουν ωριμάσει τα τελευταία χρόνια στο σημείο που μπορούν να χειριστούν “πολλές από τις δυνατότητες και τις λειτουργίες που πρωτοστάτησαν τα plugins της.” Η Adobe εξηγεί αναλυτικά την τάση των τελευταίων δεκαετιών : οι εφαρμογές βοήθειας έγιναν plugins, οι οποίες με τη σειρά τους έγιναν ανοιχτά πρότυπα ιστού. “Σήμερα, οι περισσότεροι πωλητές προγραμμάτων περιήγησης ενσωματώνουν τις δυνατότητες που παρέχονται από τα plugins απευθείας στα προγράμματα περιήγησης”, εξηγεί η Adobe.Η Adobe καταργεί το Flash μέχρι το 2020.

Δυστυχώς η πραγματική αλήθεια είναι ότι η υποστήριξη για τα plugins του Flash Player έχει σιγά σιγά εξουδετερωθεί, με μία μόνο εξαίρεση, το σκέτο Flash. Στην πραγματικότητα, το plugin της Adobe είναι επίσης το μόνο που υποστηρίζεται από τα μεγάλα προγράμματα περιήγησης (browsers) και επομένως φυσικά είναι το τελευταίο που θα εξαφανιστεί.

Ο χρόνος παράδοσης τριών ετών είναι πολύς για να εξαλειφθεί δια παντός οποιαδήποτε τεχνολογία για καλό σκοπό, αλλά η Adobe υποστηρίζει ότι διάφορες βιομηχανίες και επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί γύρω από την τεχνολογία Flash, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, της εκπαίδευσης και του βίντεο. Ως εκ τούτου, η Adobe θα συνεχίσει να εκδίδει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας, διατηρώντας συμβατότητα με το λειτουργικό σύστημα και το πρόγραμμα περιήγησης και προσθέτοντας δυνατότητες όπως απαιτείται μέχρι το 2020.

Ωστόσο, η εταιρεία θα «κινηθεί πιο επιθετικά στο Flash EOL σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές όπου διανέμονται μη εξουσιοδοτημένες και ξεπερασμένες εκδόσεις του Flash Player». Στείλαμε μήνυμα στην εταιρεία της Adobe και ζητήσαμε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς συνεπάγεται το “aggressively end-of-life-ing Flash” τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες αναφέρεται η εταιρεία και πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Η εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.

Σε αντίθεση με τους άλλους τέσσερις εταίρους της Adobe, το Facebook δεν έχει δικό της πρόγραμμα περιήγησης δραστηριότητες αυτόν τομέα. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει τα παιχνίδια Flash στην πλατφόρμα της και έτσι μοιράζεται με τους προγραμματιστές παιχνιδιών την αγωνία της, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά πρότυπα ιστού, όπως το WebGL και το HTML5, έχουν προχωρήσει γρήγορα, προσφέροντας πολλές από τις δυνατότητες ανάπτυξης παιχνιδιών που παρέχει το Flash. Το Facebook θα φιλοξενήσει επίσης σεμινάρια κατάρτισης στις 30 Αυγούστου και στις 25 Οκτωβρίου για να διδάξουν στους προγραμματιστές την αποτελεσματική μετανάστευση παιχνιδιών από το Flash με ελάχιστο αντίκτυπο στην επιχείρησή τους.

Πράγματι, ενώ τα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί στο Flash θα λειτουργούν στο Facebook μέχρι το τέλος του 2020, το Facebook συμβουλεύει τους προγραμματιστές να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί από τους browsers, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφασή να μετακινηθούν νωρίτερα.

Το Facebook έχει περισσότερα από 200 παιχνίδια HTML5 στην πλατφόρμα του σήμερα, και τα περισσότερα ξεκίνησαν μέσα στο τελευταίο έτος. Ωστόσο, η εταιρεία σημειώνει ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές στην πλατφόρμα Facebook, συμπεριλαμβανομένου του King και του Plarium, κατάφεραν να μεταναστεύσουν τουλάχιστον ένα παιχνίδι  από το Flash σε HTML5″με ελάχιστο αντίκτυπο στους υπάρχοντες πελάτες τους.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin